Katastrofehjælp Mozambique

Lions Katastrofehjælp hjælper cyklonramte med rent vand

Lions Katastrofehjælp giver 200.000 kroner til udsatte børn i det cyklonhærgede Mozambique. Mozambique er lige nu ramt af en massiv katastrofe, hvor 1,8 millioner mennesker er i nød, efter cyklonen Idai hærgede landet. Cyklonen har efterladt landet med store oversvømmelser og i akut nød efter rent drikkevand. Mange steder ligger vandforsyning- og sundhedssystemer i ruiner.

Landets sårbare børn er i akut risiko for at blive smittet med livstruende vandbårne sygdomme som kolera. Derfor er katastrofehjælpen fra Lions ikke bare hårdt tiltrængt i UNICEFs arbejde for at sikre rent drikkevand, men gør en livreddende forskel for tusindvis af udsatte børn i Mozambique.

Støtten skal gå til at sikre rent drikkevand og bekæmpe kolera

Ødelæggelse af vandsystemer og mangel på rent drikkevand gør, at UNICEF frygter en koleraepidemi i Mozambique, der kan blive fatal for landets børn.

”I en katastrofesituation skal et menneske bruge ca. 5 liter vand til at drikke, lave mad og til hygiejne mv.”, fortæller formanden for Lions Katastrofehjælp, Frank Stjerne. ”Ved at bevilge 200.000 kr. til bl.a. vandrensningstabletter får vi faktisk skaffet rent vand op til 500.000 mennesker i to uger. Og mens vi hjælper med rent vand, kan UNICEF bruge kræfterne på at vaccinere rigtig mange børn mod kolera. Mere effektivt kan vores hjælp ikke bruges”, slutter Frank Stjerne.

”I katastrofer som denne er vores tidligere erfaring, at vandbårne sygdomme er en af de største børnedræbere,” fortæller direktør i UNICEF Danmark, Mette Dyhr.

I store dele af landet er forældre tvunget til at vælge imellem at give deres børn beskidt drikkevand fra blandt andet vandpytter, hvor børnene risikerer at blive smittet med livstruende sygdomme, eller risikere at børnene dør af tørst.

Et af de vigtigste bidrag fra Lions støtte er derfor at sikre rent drikkevand til de cyklonramte børn for at forebygge, at de smittes med livstruende sygdomme som kolera.

Fremgang, men stadig akut behov for hjælp
Selvom katastrofen er massiv i Mozambique og omkringliggende lande, er der heldigvis allerede fremgang i nødhjælpsarbejdet. I sidste uge lykkedes det UNICEF i samarbejde med Mozambiques regering og andre nødhjælpsorganisationer at genetablere vandforsyningen i Beira, som ellers er et af de hårdest ramte områder i Mozambique.
”Det er et vigtigt resultat, at vandforsyningen i Beira nu er oppe at køre igen. Ellers kunne det have udviklet sig til en endnu større katastrofe,” fortæller Mette Dyhr.
Lions Katastrofehjælp har i sidste uge doneret 200.000 kr. til Læger Uden Grænser, som var i Mozambique, da Idai rasede. Pengene er blevet brugt til en hurtig genopbygning af sundhedscentre, medicin og vaccinationer.