31/10-2017

Marathon på indlandsisen: Kørestol ingen hindring

Når 175 kuldegale løbere  udfordrer den bidende grønlandske kulde i The Polar Circle Marathon, så er det med tre helt usædvanlige deltagere, tvillingerne Steen og Peder Mondrop - bedre kendt som Team Tvilling - i selskab med deres storebror. Færden over isen er sponseret af Lions klubberne i Hovedstadszonen.

Samarbejdet begyndte på et zonemøde sidste år, hvor Steen Mondrop sluttede et spændende foredrag af med at fortælle om sin dengang hemmelige ide om at køre hen over indlandsisen i en specialbygget "cykelslæde". På rekordtid besluttede klubberne, at det projekt støtter klubberne, hvis specialkøretøjet blot bliver forsynet med et Lions logo.

De to brødre på 37 år har en fantastisk viljestyrke, og de har brugt et år på at bygge "cykelslæden", få tilladelser, løbe rundt i Lidls frysehus for at blive kloge på, hvordan Peder siddende i stolen skal kunne holde varmen i over 18 graders kulde og 40 centimer høj sne.

- Det bliver det hårdeste løb vi nogensinde har deltaget i, men vi elsker udfordringer, siger Steen Mondrup. De har brugt adskillige måneder på at opbygge den udsædvanlige løbevogn, som er forsynet med brede pigdæk og et snowboard og et Lions logo, som skal hjælpe brødrene godt igennem snemasserne.

Ruten ved Polarcirklen går over iskappen de første 8-10 km. og så går det ellers ind over indlandsisen. Hvis alt går vel kommer turen formentlig til at tage 6-7 timer.

Hvis brødrene kommer igennem de 42.195 meters marathon og har kræfter til det, så tager de en halvmarathon på søndag hen over det samme terræn. Så kommer de nemlig i et meget fint selskab med en medalje for at have bestået "The Polar Bear Challenge".

Steen og Peder blev født i januar 1980 tre måneder for tidligt. De vejede 1200 gram. Peder blev født som spastiker og har siddet i kørestol hele livet, mens Steen har fuld førlighed og har dyrket meget sport hele livet.

Se også omtaler i grønlanske aviser på